Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2013 16:26 - Знаем ли кои са тумирите
Автор: tokorazisto Категория: История   
Прочетен: 2397 Коментари: 0 Гласове:
2



"...Когато най-накрая старецът се съвзе достатъчно и вече можеше да седи и да разговаряме, разбрах истината. Старецът беше напълно сляп. Той държеше главата си насочена нагоре, като че ли постоянно гледаше към тавана. Въпреки изтощението и голямата трагедия, която бе преживял, гласът му беше ясен, силен, а начинът му на изразяване и думите, които използваше, ми направиха силно впечатление. Това беше много начетен и свят човек. Веднага разбрах, старецът беше тумир. Това беше специална секта сред българите, която се състоеше от седем разказвачи. Канът ювиги – върховният владетел на българския народ, беше глава на сектата на тумирите. Те бяха специални хора, тях ги посочваше лично бог Тангра, те помнеха цялата история на българите от най-древните времена до днес. Обикаляха из българската земя и разказваха приказки и истински истории, които се бяха превърнали в легенди и митове. За да не може историята на българите да бъде научена и използвана срещу нас от враговете ни, тя беше разделена на седем и всеки тумир знаеше само своята част. Това се правеше, защото в нашата история беше кодирана тайната за успехите на нашия народ и за битките, които сме спечелили. Единствено на големия празник на народа ни, който се провеждаше на седем години, седмината се събираха и последователно разказваха цялата история на народа ни. Племето притихваше и по цели дни слушаше историите на тумир.

Легендите разказваха, че някога сред тумирите е имало толкова добри разказвачи, че лично бог Тангра е слизал да ги слуша. Смяташе се, че да слушаш разказите на тумир е като да общуваш с Тангра, защото Бог присъстваше постоянно в разказите им. И всяка тяхна дума е като произнасяне на божието име и като молитва.

През останалото време тумир обикаляха из българските земи и носеха своите истории и в най-затънтените юрти. Да те посети тумир се считаше за голяма чест и той се приемаше като най-скъп гост. Всяка юрта, в която пожелаеше да отседне тумир, беше длъжна да се грижи за него. Домакините бяха длъжни да осигурят храна, подслон и сигурност на разказвача. Той можеше да остане при тях колкото пожелаеше. Колкото по-дълго останеше тумир, толкова повече истории щяха да чуят хората от юртата и толкова повече благодат щеше да излее Тангра над хората чрез него. Смяташе се, че лично бог Тангра направлява стъпките и действията на тумир. Те бяха постоянно обсебени от Бог. Тумир никога не ловуваха, не воюваха, не биваше да носят оръжие и ако те не заговореха първи, никой нямаше право да ги заговаря. Хората смятаха, че тумир непрекъснато повтарят наум историите, които трябваше да знаят, докато вършат каквото и да е. Смисълът на живота на всеки тумир беше да не забравя и да не промени историята, която трябва да разказва. Всеки тумир според дядо ми се отличавал с голяма памет и ясен силен глас. Старият шаман твърдеше, че е чувал всичките живи днес седем тумири.

Освен че беше чест да бъдеш тумир, беше голяма отговорност и тежко бреме, защото, за да не забравят да са винаги съсредоточени и за да останат винаги тумир, на младите разказвачи, когато достигаха бойна зрялост, им се избождаха очите. Така тумирите цял живот обикаляха със своите дълги черни власеници с качулки и се взираха с невиждащите си очи към върховния Бог на българите...

откъс от първа книга от историческата поредица "Тангра"



Тагове:   Оренда,   българи,   история,   книги,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tokorazisto
Категория: История
Прочетен: 156856
Постинги: 50
Коментари: 13
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930